Prodaw Threadripper DAW computer

Door: SoundSupplies 09-09-2017 0 Reacties

Toen AMD onlangs de nieuwe serie processors aankondigde, tot wel 16 cores, knipperden we even met onze ogen. Al jaren voeren we alle Prodaw DAW computers uit met de betrouwbare Intel processors maar opeens is daar AMD die zich weer focust op de highend gebruikers, oftewel de audio- en grafische industrie. En dat dan ook nog eens voor een prijs die heel anders is dan we van Intel gewend zijn. Vooral de 12 core, genaamd de Threadripper 1920X, en de 16 core, genaamd de Threadripper 1950X lijken een schot in de roos voor de professionele gebruiker die bijna altijd wel extra processing power kan gebruiken. We konden dus ook niet wachten om de eerste systemen te bouwen en flink aan de tand te voelen.

Nu is het ondertussen zover, de eerste batches highend coolers en de juiste moederborden zijn langzaam-aan leverbaar, tijd voor de eerste testen!

Imposante processor

Wat direct opvalt bij de Threadrippers is niet alleen de luxe verpakking, maar vooral ook het formaat van de processor. Het is letterlijk een handvol en daarmee wel 3x het formaat van de bekende Intels. Logisch dus ook dat er speciale nieuwe koelers zijn ontwikkeld door een aantal fabrikanten. Het was eerst de vraag of het uberhaupt mogelijk zou zijn om luchtkoeling te gebruiken, maar later bij het testen bleek dat prima mogelijk. Gelukkig ook, want we bouwen het liefst een hele stille computer, of het nu 4 of 16 cores zijn..

Aan de slag met bouwen

De nieuwe serie koelers is imposant. De versie die we gebruiken is een staande aftermarket koeler en heeft een heel ruim koeloppervlak. Vanwege het formaat van de processor wordt hij inclusief de geleiding op het moederbord geplaatst. Dat is een secuur werkje. Eén verkeerde beweging en de processor van EUR 1000.- en wellicht ook de gevoelige socketpins op het moederbord raken onherstelbaar beschadigd. Nu de processor precies op zijn plaats ligt kan alles vast gemaakt en de koeler er op inclusief de 14 CM ventilator. Deze is lekker stil omdat hij door zijn formaat maar langzaam hoeft te draaien om de warme lucht af te voeren.

16 core 1950X - 64 GB DDR4 - PCIE SSD

In deze configuratie kiezen we voor de snelste processor uit de serie, de 16 core 1950X. Qua intern geheugen gaan we voor rap quadchannel geheugen, en dan meteen maar voor 64GB. Om er zeker van te zijn dat de aanvoer van data geen bottleneck is en dat we dus echt de volledige bandbreedte van het systeem kunnen gebruiken, kiezen we voor een PCIE SSD. Daar komt Windows 10 Professional op, en natuurlijk daarna de laatste Cubase PRO, Ableton Live en testsoftware om eens goed te kijken wat een Threadripper processor presteert in een DAW computer of Audio PC.

Opstarten

Alle hardware is geïnstalleerd, de kabels zijn netjes weggewerkt en de hardwaretests zijn achter de rug. Het geheugen wordt juist geclocked en alles is prima in orde. Klaar dus voor de eerste ronde!

Het BIOS wordt juist ingesteld en we kunnen aan de gang met de Windows installatie. Omdat we 64 GB gebruiken kiezen we voor de Professional serie van WIndows 10. We installeren deze op de PCIE SSD. Als we bij de eigenschappen kijken na de eerste opstart, zien we bij de systeemeigenschappen in de vers geïnstallerde Windows wat we wilden zien: 16 Core 1950X en 64 GB geheugen.

De basisinstallatie kan worden afgerond: alles wat niet nodig is voor audio/studiogebruik wordt uitgezet en de Windowsconfiguratie wordt getweakt voor audiogebruik. We kunnen bijna aan de gang met testen, maar eerst nog even de muzieksoftware als Steinberg Cubase en Ableton Live er op zetten en de bijbehorende testprojecten.

We zijn druk aan het testen en de resultaten zijn veelbelovend. - Volgende week posten we hier de resultaten en bijbehorende grafieken